1. Cillier Athletik – Klub »Eiche«

Fotografija 1. Cillier Athletik – Klub »Eiche«, katere avtor je celjski fotograf Johann  Martin Lenz in original hrani Pokrajinski muzej Celje, je nastala na nogometnem igrišču Glazija leta 1910, velja za najstarejšo ohranjeno fotografijo kluba in najstarejšo fotografijo nogometašev v Celju. Na njej sta prepoznana (prvi z desne) Franz Rebeuschegg (1886-1935)*, ustanovitelj kluba, mecen in mentor; in (tretji z desne) Julius Rakusch, celjski veletrgovec in mecen kluba.

Najstarejši podatki o začetkih nogometa v Celju izvirajo iz leta 1906, ko je Franz Rebeuschegg ustanovil 1. Cillier Athletik –Klub »Eiche«, ki je imel tudi atletsko in nogometno sekcijo. Ustanovitev kluba je prijavil 15. 12. 1906 na takratno mestno občino Celje. V dokumentu navaja, da sklicuje ustanovni sestanek kluba, ki bo dne 16. decembra 1906 ob 2. uri popoldne v gostilni Stern (Zvezda) v Celju. Pravila društva so registrirana v Deželnem cesarsko-kraljevem namestništvu v Gradcu. Občino prosi, naj vzame ustanovitev kluba na znanje.

Klubska barva je bila modro-rumena, na majicah je viden celjski grb. SK Athletik si je uredil igrišče na Skalni kleti in imel klubsko podružnico v Vojniku.

Nastopi SK Athletik od leta 1907 do leta 1914 niso ugotovljeni, v letih od 1914-1918 so vse športne dejavnosti zaradi vojne prenehale; v letu 1919 pa je ponovno začel delovati SK Athletik. V istem letu je bil ustanovljen ISSK Celje – 1. Slovenski Sport Klub Celje.

Med obema celjskima kluboma se je razvila huda konkurenca, zato so bile njune tekme dobro obiskane. Fotograf Pelikan je fotografiral pano razpet nad Gosposko ulico, ki vabi gledalce na derbi srečanja med SK Athletik in SK Celje. V Celju so kasneje delovali naslednji nogometni klubi: SK Athletik, SK Celje, SK Olimp (ust. 1928) in SK Jugoslavija.

* Franz Rebeuschegg (1886-1935)
Znani celjski hotelir Franz Rebeuschegg se je rodil leta 1886 ter je ob prevratu (1919) prevzel podjetje od svojega očeta. Bil je poln tvornih gospodarskih idej, ki jih je realiziral v svojih podjetjih in v občini. Po letu 1924 je bil član mestnega sveta in referent za klavnico, ki se je po njegovih nasvetih povečala in modernizirala. Rebeuschegg je bil tudi član mesarskega združenja, član in bivši načelnik gostilničarskega združenja, član upravnega odbora Mestne hranilnice ter mestnega avtobusnega podjetja.

Umrl je nenadoma na obisku pri svojem sinu v Ljubljani in kot gledalec na nogometni tekmi Ilirija : Primorje, in sicer 22. septembra 1935, star 49 let.

Ob zaključku tega sestavka naj bo povedano, da zgodovino pišejo ljudje, ki so ta čas v našem Celju živeli, ne glede na to, kdo so bili. Z ustanovitvijo ASK Athletik leta 1906 pa smo Celjani prehiteli mnoga večja mesta ne samo v Monarhiji temveč tudi V Evropi.

Viri:
– Pomembne podatke je posredoval sin Franca Rebeuška mag. Ludvik Rebeušek, predvojni športnik (lahkoatlet), nekdanji ravnatelj Šolskega centra za blagovni promet in dolgoletni tajnik Zveze naravnih zdravilišč Slovenije.

– Pokrajinski muzej Celje
– Zgodovinski arhiv Celje