Knjige in stripi

Vsako generacijo, predvsem odraščajočih, je zaznamovala knjiga, ki je odražala določeno stališče do sveta, oblikovala njihov notranji svet in pustila sledi v pogovornem jeziku. Posebno priljubljeni so bili stripi. Za mlajše bralce je ilustrator in animator Miki Muster od leta 1952 dalje ustvarjal Dogodivščine Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika, ki so sprva izhajale v tedniku Tedenska tribuna, nato pa v knjižnih izdajah in kot tednik Zvitorepec. Sredi 70. let so začeli izhajati tudi Mikijevi zabavniki, ki so poleg stripov Walta Disneya vsebovali še članke, miselne igre in križanke.  V 80. letih so bili zaradi pomanjkanja tiskarske barve črno-beli. V slovenščini pa so izhajali do leta 1993, nato pa jih je leto kasneje nadomestila revija Miki Miška.