Grad Mokronog

Mokronoška gospoščina je bila v 11. stoletju v lasti savinjskega grofa Viljema iz Brež, ki je bil poročen z grofico in kasnejšo svetnico Hemo Krško. Po Viljemovi smrti (1016) in smrti obeh sinov (1035) je Hema posest razdelila raznim cerkvam in pomagala ustanoviti več župnij in samostanov, med njimi leta 1043 samostan benediktink na Krki, kjer je skromno živela do smrti. Zaradi pohujšljivega vedenja redovnic, ki se niso niti malo zgledovale po Hemi, so cerkvene oblasti samostan razpustile in ustanovile krško škofijo. Ta je podedovala tudi samostansko premoženje. Namenjeno je bilo za vzdrževanje škofije. Na ta način je prvi krški škof Gunther 1072. l. dobil zase in za svoje naslednike obširna posestva, med temi tudi mokronoško gospoščino.