Krstilnica v cerkvi sv. Jurija v Nevljah
Neveljska krstilnica sodi med eno zgodnejših Plečnikovih krstilnic. Opremljena je bila med leti 1947 in 1950.
More...Krstilnica v cerkvi sv. Jurija v Nevljah

Photo Gallery:  4 photos 

Jože Plečnik je na prošnjo takratnega upravitelja, patra Martina Perca, v neveljski cerkvi stranski Marijin oltar preuredil v krstilnico. Poleg krstilnice v stranjski cerkvi sv. Benedikta, spada neveljska med eno od prvih Plečnikovih krstilnic.  Opremljena je bila med leti 1947 in 1950.
Krstilnico od preostalega cerkvenega prostora ločuje zavesa kovinskih čipk, ki sega iz stropa in je sestavljena iz kovinskih vitic ter vratca, ki vsebujejo krščanska simbola ribo in ptiča. Polkrožna stena je obložena s hrastovimi kvadratnimi ploščami. V sredini je Marijin kip in podstavek, ki ju je arhitekt ohranil od prvotnega stranskega oltarja. Krstni kamen je iz marmorja, dva medeninasta angela v rokah držita zvitek – dokument krsta. To naj bi simbolično pomenilo, da nas bo Bog sodil in poplačal po krstu. Nasproti krstnega kamna stoji medeninast svečnik na marmornem podstavku, namenjen krstni sveči.
Plečnik je za Neveljsko cerkev izdelal dva keliha. Črni kelih, namenjen žrtvam druge svetovne vojne, se uporablja ob prazniku vseh svetih in vernih duš dan, prvega in drugega novembra ter kelih farnega zavetnika sv. Jurija, ki se uporablja ob večjih cerkvenih slovesnostih.

Vir:

Kronika župnije Nevlje, 1895.

 
LAST UPDATE: 8.10.2012 © Kamra 2008

About Kamra
Terms of use
O piškotkih...