Ročno strelno orožje z vžigom na kremen
Z razvojem strelnega orožja se je izpopolnjeval tudi sistem vžiga. Počasen in občutljiv sistem vžiga s tlečim stenjem je nadomestil sistem proženja iskre, ki je nastala z drgnjenjem nazobčanega železnega kolesca ob kremen. Konstrukcija takega kolesnega mehanizma je bila zapletena, izdelava pa zelo draga. Najstarejše risbe tega mehanizma najdemo že v delu Leonarda da Vincija Codex Atlanticus, ki je nastal okoli leta 1500. Mehanizem sestavlja nazobčano kolesce z verižico, povezano z vzmetjo. Kolesce preko osi navijamo s ključem, dokler verižica ne napne vzmeti. Varovalka zadrži kolesce v tem položaju. Ko napeto vzmet sprostimo, se kolesce hitro zavrti, zaradi trenja ob prislonjeni kremen pa nastane iskra, ki nato vžge smodnik na ponvici, plamen pa se skozi odprtino razširi v cev.
Več...Lovska puška, sistem vžiga na kremen

Fotogalerija:  8 slik 
Ta zapleteni mehanizem je hitro nadomestil enostavnejši sistem. Njegov izumitelj ni znan, že okoli leta 1630 pa se je pojavil sistem „Schnapphahnschloss“ (udarni petelin). Sistem je olajšal uporabo, saj je zapleteno navijanje vzmeti nadomestil s preprostejšim ročnim napenjanjem petelina in z nosilcem kremena, ki ob sprostitvi vzmeti udari ob pokrovček ponvice in pri tem sproži iskro.

Izdelovalci po Evropi so razvili različne vrste mehanizmov: ločimo španski mehanizem tipa miquelet, zahodnoevropski mehanizem tipa montecuccoli in holandski mehanizem zelo velikih mer, ki je bil razširjen v deželah severne Afrike.
 
ZADNJA SPREMEMBA: 8.10.2012 © Kamra 2008

O Kamri...
Pogoji uporabe
O piškotkih...